SKC Filmhuis heeft voor het seizoen 2021/2022 weer arthouse films geselecteerd. In totaal 15 films waarvan vijf boekverfilmingen in samenwerking met Idea Cultuur.  

Programma voor de rest van het seizoen 2021-2022

Plaats: Theater Het Lichtruim, Planetenbaan 2, Bilthoven
Tijd: 20.00 u, inloop v.a. 19.30 u

GEANNULEERD I.V.M. MEEST RECENTE ANTI CORONA MAATREGEL.

15 december 2021 

Corpus Christi

Polen 2019. Drama van Jan Komasa. Met o.a. Bartosz Bielenia, Aleksandra Konieczna, Eliza Rycembel, Tomasz Zietek en Zdzislaw Wardejn. 115 min.

Aangrijpend drama over jonge delinquent Daniel, die de jeugdinrichting ontvlucht en zich in een plattelandsdorpje voordoet als priester. Waar hij met zijn eigenzinnige aanpak en dwarse morele opvattingen voor veel opschudding zorgt. Maar ook trauma’s aanpakt waar de vorige priester niet aan durfde te beginnen. Acteur Bielenia is – met zijn grote, wijd opengesperde ogen en nerveuze lichaam – perfect gecast als Daniel, en regisseur Komasa wisselt het drama (hard in de jeugdinrichting, hoopvol in het dorpje) vakkundig af. Het fraaie, strakke camerawerk is van Piotr Sobocinski jr. Genomineerd voor Oscar voor beste niet-Engelstalige film in 2020.

Kaartverkoop: uitsluitend online via deze link. 
en evt. last minute aan de deur indien niet uitverkocht
NB Toegang uitsluitend op vertoon van coronatoegangsbewijs (vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag) in de vorm van een QR code via de CoronaCheck-app of een papieren versie via coronacheck.nl

12 januari 2022

Dark Waters. Verenigde Staten 2019. Drama van Todd Haynes. 126 min.

Waargebeurd rechtbankdrama over advocaat Robert Bilott (Ruffalo), die het opneemt tegen chemiereus DuPont, waar decennialang stoffen gebruikt werden waarvan bekend was dat die slecht waren voor mens en milieu.

Een uitgesproken politieke film. Gebaseerd op het New York Times-artikel ‘The Lawyer Who Became DuPont’s Worst Nightmare’ uit 2016.

Kaartverkoop: uitsluitend online via deze link. 
en evt. last minute aan de deur indien niet uitverkocht
NB Toegang uitsluitend op vertoon van coronatoegangsbewijs (vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag) in de vorm van een QR code via de CoronaCheck-app of een papieren versie via coronacheck.nl

26 januari 2022

Out stealing horses.
Noorwegen/Zweden/Denemarken 2019.
Drama van Hans Petter Moland. 122 min. ( i.s.m. Idea Cultuur)

Na de dood van zijn vrouw trekt de gepensioneerde Trond zich terug in een koud en eenzaam Noors gehucht. Een ontmoeting met een buurman die een oude bekende blijkt, brengt dramatische jeugdherinneringen naar boven. Verfilming van de veelbekroonde roman van Per Pettersen.

Zilveren Beer voor beste cinematografie (van Rasmus Videbæk) in Berlijn.

Idea Cultuur verzorgt een korte  introductie bij boek en film.

16 februari 2022

Tel-Aviv On Fire.
Israël/Luxemburg/België/Frankrijk 2018.
Komedie van Sameh Zoabi. 97 min.

Palestijnse slacker Salam schopt het min of meer per ongeluk tot coscenarist van een Palestijnse soap die ook populair is onder Israëli’s. Wanneer de Israëlische grenswacht die hij dagelijks passeert zich met het script gaat bemoeien, loopt de situatie al snel uit de hand. Verrassend opgewekte satire op het Israëlisch-Palestijnse conflict (en op soaps)

9 maart 2022

Parasite.
Zuid-Korea 2019.
Komedie van Bong Joon-ho. 131 min.

Zwarte komedie over armoede in Zuid-Korea. We volgen een arm gezin, waarvan de leden zich een voor een hechten aan een rijk gezin in Seoul. De eigenzinnige en onvoorspelbare film begint grappig, wordt almaar donkerder, en werkt toe naar een explosief einde. Glorieuze winnaar van de Gouden Palm op Cannes2019. Bovendien Oscars voor beste film, beste regie, beste script en beste niet-Engelstalige film

23 maart 2022

Little women.
Verenigde Staten 2019.
Drama van Greta Gerwig. 135 min.
( i.s.m. Idea Cultuur)

Verfilming van het wereldberoemde boek van Louise May Alcott over een verarmd bourgeois-gezin ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog. Genomineerd voor zes Oscars, waaronder voor beste hoofdrol (Ronan) en beste bijrol (Pugh).

Idea Cultuur verzorgt een korte  introductie bij boek en film.

13 april 2022

Babyteeth.

Australië 2019.
Drama van Shannon Murphy.

Mooi portret van de terminaal zieke tiener Milla, die valt voor de onbetrouwbare, maar charmante kruimeldealer Moses. Dat is wel het laatste wat haar ouders willen, maar tegelijkertijd zien ze hun dochter ook opbloeien, zodat ze besluiten er maar mee te dealen. Gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Rita Kalnejais, die ook het scenario schreef.

27 april 2022

Kom hier dat ik u kus.
Nederland 2019.
Drama van Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden. 100 min. ( i.s.m. Idea Cultuur)

Verfilming van de gelijknamige bestseller van de Vlaamse Griet Op de Beeck

In deze film volgen we hoofdpersonage Mona op drie momenten in haar leven.
Ze staat haar hele leven al aan de zijlijn, geconditioneerd als ze is om zichzelf weg te cijferen en het anderen – vooral stiefmoeder Marie – naar de zin te maken. Gespeeld door een Vlaamse topcast.

Idea Cultuur verzorgt een korte  introductie bij boek en film.

11 mei 2022

Proxima.
Frankrijk/Duitsland 2019.
Drama van Alice Winocour. 107 min.

De Franse astronaut Sarah Loreau gaat mee met een missie naar Mars, maar dat betekent wel dat ze haar dochter Stella een jaar lang niet zal zien. Winocour vinkt verschillende feministische thema’s af – onwillige ex, macho mannelijke collega’s, extra inzet om te laten zien dat je gelijkwaardig bent.– zonder voorspelbaar of prekerig te worden.

8 juni 2022

Never Rarely Sometimes Always.
Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten 2020.
Drama van Eliza Hittman.101 min.

De zeventienjarige Autumn is ongewenst zwanger. Ze wil het kind laten weghalen, maar dat mag in haar thuisstaat Pennsylvania alleen met toestemming van haar ouders. Omdat ze die niet wil inlichten, reist ze met een nichtje af naar New York, waar de regels soepeler zijn. Ingetogen sociaal en subtiel feministisch statement.