SKC Filmhuis programmeert ook dit seizoen weer dertien zorgvuldig geselecteerde arthouse films. Maar verrast ook met nieuwe initiatieven. Vorig seizoen waren dat – in samenwerking met Bibliotheek Idea – de boekverfilmingen, die ook nu weer op het programma staan.

Dit seizoen is er speciale aandacht voor de positie van inheemse volkeren. We vertonen een drietal films die gemaakt zijn door filmmakers afkomstig uit de cultuur die ze willen belichten. Wind River (positie Indianen), Sweet Country (positie aboriginals) en Sami Blood (positie Lappen in Zweden). De films hebben internationaal veel waardering gekregen op diverse festivals. Ze zijn goed gemaakt, vertellen een interessant verhaal en geven daarnaast ook informatie over een cultuur waar we niet dagelijks mee te maken hebben.

6 maart 2019

AQUARIUS
Brazilië/Frankrijk 2016.
Drama van Kleber Mendonça Filho.
146 min.

Met haar trots, onafhankelijkheid, intelligentie en appetijt voor seks is Clara een complexe, strijdbare, tijdloze geest die heel andere waarden hoog acht. Een uitdagende, zinderende film over menselijke- en maatschappelijke verhoudingen, waaraan niets geijkt of voorspelbaar is. Winnaar van talloze prijzen, onder meer voor de formidabele hoofdrolspeelster.

Voor meer info en recensie Klik hier

Waar:  Theater Het Lichtruim, Planetenplein 2, Bilthoven
Aanvang: 20.00 uur, inloop vanaf 19.00 u
Toegang: Kaarten online € 6,50 via www.theaterhetlichtruim.nl
Aan de kassa € 7,50, U-pas houders € 6,50 vanaf één uur voor de voorstelling. Graag pinnen.

27 maart 2019

Boekverfilming

DORSVLOER VOL CONFETTI
Nederland/België 2014.
Drama van Tallulah Hazekamp Schwab.
94 min.

In de Boekenweek de verfilming van de succesvolle debuutroman Franca Treur. Een twaalfjarig meisje strijdt om een eigen leven in een streng-gereformeerde boerengemeenschap. Luchtig en subtiel drama, smaakvolle symboliek en prachtige opnamen van het Zeeuwse platteland.

Ontroerend gespeeld door Hendrikje Nieuwerf.

24 april 2019

MARIA MAGDALENA
Verenigd Koninkrijk/Australië 2018.
Drama van Garth Davis.
120 min.

De laatste maanden van Jezus gezien door de ogen van apostel Maria Magdalena. Rebellerend tegen de onderdrukking die ze voelt vanuit haar conservatieve familie, sluit Mary zich aan bij Jezus en zijn volgelingen. Haar rol binnen de groep wordt steeds groter en zorgt voor spanningen.

15 mei 2019

Thema film positie inheemse volkeren: Lappen

SAMI BLOOD
Zweden/Noorwegen/Denemarken 2017.
Drama van Amanda Kernell.
110 min.

Elle Marja, een veertienjarig Sami-meisje dat in de jaren dertig opgroeit in een familie van rendierherders, droomt van een groots en spannend leven in de stad, waar ze hoopt te gaan studeren.

12 juni 2019

GOD’S OWN COUNTRY
Verenigd Koninkrijk 2017.
Drama van Francis Lee.
104 min.

De dagen op de afgelegen schapenboerderij van zijn ouders duren lang voor twintiger Johnny. Hij doorbreekt de sleur met zuippartijen in het dorp en vluchtige, liefdeloze seks met boerenknechten uit de buurt. Totdat de Roemeense Georghe komt helpen op de boerderij, en hem laat zien wat intimiteit en liefde is.