SKC Filmhuis programmeert ook komend seizoen weer dertien zorgvuldig geselecteerde arthouse films. Maar verrast ook met nieuwe initiatieven. Vorig seizoen waren dat – in samenwerking met Bibliotheek Idea – de boekverfilmingen, die ook nu weer op het programma staan.

Dit seizoen is er speciale aandacht voor de positie van inheemse volkeren. We vertonen een drietal films die gemaakt zijn door filmmakers afkomstig uit de cultuur die ze willen belichten. Wind River (positie Indianen), Sweet Country (positie aboriginals) en Sami Blood (positie Lappen in Zweden). De films hebben internationaal veel waardering gekregen op diverse festivals. Ze zijn goed gemaakt, vertellen een interessant verhaal en geven daarnaast ook informatie over een cultuur waar we niet dagelijks mee te maken hebben.

12 december 2018

DARKEST HOUR
Verenigd Koninkrijk 2017.
Biografie van Joe Wright.
125 min.

Meeslepend WO II-drama over het moment dat Winston Churchill het overnam van de falende Britse premier Chamberlain en het, ondanks veel wantrouwen binnen zijn eigen partij, opnam tegen Hitler.

Lees hier een recensie >

Locatie: Theater Het Lichtruim, Planetenplein 2, Bilthoven.
Aanvang : 20.00 u., inloop vanaf 19.00 u.
Kaartverkoop: online € 6,50/€ 5,50 met U-pas via www.theaterhetlichtruim.nl
Aan de kassa € 7,50, U-pas houders € 6,50 vanaf één uur voor de voorstelling. Pinnen !

16 januari 2019

(6) A CIAMBRA
Italië/Frankrijk 2017.
Drama van Jonas Carpignano.
118 MIN.

De Roma-familie Amato woont met vier generaties in een Zuid-Italiaanse krottenwijk. Wanneer de vader en oudste zoon worden gearresteerd, moet de 14-jarige Pio moeilijke keuzes maken voor zijn familie.

30 januari 2019

Boekverfilming

(7) THE LEISURE SEEKER
Frankrijk/Italië 2017.
Drama van Paolo Virzì.
112 MIN.

Ella en John zijn beiden de zeventig al gepasseerd en worden geleefd door hun dokters en kinderen. Daar hebben ze op een gegeven moment zo genoeg van dat ze hun oude camper pakken, The Leisure Seeker, en beginnen aan een tocht dwars door Amerika.

Let op de afwijkende kaartverkoop bij deze boek verfilming.

Waar:  Theater Het Lichtruim, Planetenplein 2, Bilthoven
Aanvang: 20.00 uur, inloop vanaf 19.00 u
Toegang: Kaarten online € 6,50/€ 5,50 (leden Bibliotheek Idea, U-pas) uitsluitend via
www.ideacultuur.nl/boekverfilming
Aan de kassa € 7,50, leden bibliotheek en U-pas houders € 6,50 vanaf één uur
voor de voorstelling. Graag pinnen.

13 februari 2019

(8) SWEET COUNTRY
Australië 2017.
Western van Warwick Thornton.
112 min.

Thema film positie inheemse volkeren : Aboriginals

Centraal-Australië, 1929. Wanneer Aboriginal Sam Kelly (Morris) uit zelfverdediging een witte boer doodschiet trekt hij met zijn vrouw de woestijn in om uit handen van de jagende meute te blijven.

6 maart 2019

(9) AQUARIUS
Brazilië/Frankrijk 2016.
Drama van Kleber Mendonça Filho.
146 min.

Het appartement met uitzicht op zee van de 65-jarige Clara (Braga) wordt bedreigd door een ambitieuze projectontwikkelaar, die geld ziet in de plek die haar herinneringen, leven en liefde herbergt.

27 maart 2019

Boekverfilming

(10) DORSVLOER VOL CONFETTI
Nederland/België 2014.
Drama van Tallulah Hazekamp Schwab.
94 min.

In de Boekenweek de verfilming van de succesvolle debuutroman Franca Treur. Een twaalfjarig meisje strijdt om een eigen leven in een streng-gereformeerde boerengemeenschap. Luchtig en subtiel drama, smaakvolle symboliek en prachtige opnamen van het Zeeuwse platteland.

Ontroerend gespeeld door Hendrikje Nieuwerf.

24 april 2019

(11) MARIA MAGDALENA
Verenigd Koninkrijk/Australië 2018.
Drama van Garth Davis.
120 min.

De laatste maanden van Jezus gezien door de ogen van apostel Maria Magdalena. Rebellerend tegen de onderdrukking die ze voelt vanuit haar conservatieve familie, sluit Mary zich aan bij Jezus en zijn volgelingen. Haar rol binnen de groep wordt steeds groter en zorgt voor spanningen.

15 mei 2019

Thema film positie inheemse volkeren: Lappen

(12) SAMI BLOOD
Zweden/Noorwegen/Denemarken 2017.
Drama van Amanda Kernell.
110 min.

Elle Marja, een veertienjarig Sami-meisje dat in de jaren dertig opgroeit in een familie van rendierherders, droomt van een groots en spannend leven in de stad, waar ze hoopt te gaan studeren.

12 juni 2019

(13) GOD’S OWN COUNTRY
Verenigd Koninkrijk 2017.
Drama van Francis Lee.
104 min.

De dagen op de afgelegen schapenboerderij van zijn ouders duren lang voor twintiger Johnny. Hij doorbreekt de sleur met zuippartijen in het dorp en vluchtige, liefdeloze seks met boerenknechten uit de buurt. Totdat de Roemeense Georghe komt helpen op de boerderij, en hem laat zien wat intimiteit en liefde is.